Omgeving

Leerdam eoLeerdam is gelegen in het groene hart van Nederland en gemakkelijk te bereiken. Het stadje ligt aan de schilderachtige rivier de Linge en vanuit de woning kunnen aangename fietstochten worden gemaakt in de nabijgelegen prachtige natuur.

Leerdam beschikt over alle voorzieningen, zoals een treinstation, vele gezellige winkeltjes en diverse supermarkten. Daarnaast heeft Leerdam vele bezienswaardigheden, zoals Het Hofje van Mevrouw van Aerden, Royal Leerdam Crystal en het Nationaal Glasmuseum, de Glasblazerij, de prachtig gerestaureerde oude stadsmuren met de eveneens oude woontorens en Aqua Zoo.

In het huis ligt een map met allerlei suggesties voor leuke dagjes uit. Met uiteraard ook wandel- en fietsroutes. Een paar hoogtepunten nader uitgelicht:

Glasblazerij

glasblazenVan alle ambachten is glasblazen zeker de spectaculairste. Vuur, behendigheid, pure spierkracht en jarenlange ervaring zijn nodig om de hete, stroperige substantie zo te vormen, dat er iets moois ontstaat. De mooie locatie om dit oude ambacht te bewonderen, is de historische houtloods van de Glasblazerij Leerdam. Vanaf de tribune heeft u een uitstekend uitzicht op het schouwspel dat zich op een paar meter afstand afspeelt. (www.nationaalglasmuseum.nl)

Linge

delingeLangs Leerdam baant het grillig kronkelende riviertje de Linge zich een weg. Hier zie je in het klein alle karakteristieke elementen die de sfeer en de toon van het rivierenlandschap bepalen: uiterwaarden en grienden, rietvelden en bosjes. Bochtige dijken met mooie boerderijen volgen de waterloop. Vanaf de dijk geniet je fietsend (aan de hand van het fietsknooppuntensysteem) of wandelend van het beschermde natuurgebied van de Linge-oevers. Met tussendoor thee en gebak in één van de vele theetuinen die er gevestigd zijn.

highlight_leerdam_linge // highlight5_leerdam_linge.jpg (164 K)

Fanatieke wandelaars kunnen het Grote Rivierenpad volgen (Lange-Afstand-Wandelpad) langs het stroomgebied van dit riviertje. De Linge kan je natuurlijk ook vanaf het water bewonderen! Vanaf De Parel van de Linge of de Kroon van Leerdam zie je het prachtige decor van de Linge aan je voorbijtrekken. Zelf varen kan natuurlijk ook. Wie niet over een eigen boot beschikt kan een motorboot of kano huren. (www.rederijleerdam.nl)

Dierentuin

aquazooVoor de onderwaterliefhebber heeft Leerdam het AquaZoo. In het souterrain van verpleeghuis Lingesteyn is een ruimte van ongeveer 400 m2 met 42 verschillende vivaria met een totale inhoud van ongeveer 40.000 liter water. In deze vivaria bevinden zich vissen, amfibieën, reptielen, planten en koralen uit vele delen van de wereld. (www.aquazoo-leerdam.nl)

Nabij Leerdam is er bovendien een knusse dierentuin aan de Linge. Het park is ongeveer een hectare groot en biedt plaats aan zo’n 78 verschillende diersoorten. Veel uilen, maar ook apen, stokstaartjes en zelfs een kameel. Alle dieren zijn gehuisvest op zeer korte afstand van de paden waardoor de bezoeker bijzonder contact heeft met elk dier. Leuk is de kangoeroe- en caviaweide waar de beesten vrij rondlopen en je ze kunt aaien. (www.depaay.nl)

Kinderen

monkeytown

In Leerdam en omstreken is voor kinderen altijd wat te doen. In en om het huis kunnen ze de pure natuur ervaren en contact maken met bijvoorbeeld koeien, schapen, geiten, ezels en kippen. In Culemborg en Gorinchem zijn ook een kinderboerderij. Zin in een binnenactiviteit, dan kan er gebruik gemaakt worden van de spelletjeskast, of geravot worden bij Monkey Town (www.monkeytown.eu/leerdam)

 

Evenementen

Op de website van het VVV van Leerdam vindt je nadere (actuele) informatie over de evenementen in de buurt en andere touristische hoogtepunten. (www.vvvleerdam.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het mooiste vakantiehuis in Leerdam